Wat is het?
Logopedie houdt zich bezig met het verhelpen van stoornissen in de gesproken en geschreven taal. De problemen kunnen zich voordoen in het spraakritme, het taalgebruik, rekenen, lezen, spelling, stem, stotteren en neurologische stoornissen, en kunnen zowel sociaal als emotioneel een zeer belangrijke invloed hebben op het individu en zijn omgeving.
De logopedist houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van deze stoornissen en werkt daarvoor samen met andere deskundigen zoals dokters, psychologen, tandartsen en andere paramedici, alsook met instellingen zoals het CLB.
Voor wie?
Personen van alle leeftijden kunnen met problemen in verband met dergelijke stoornissen te maken krijgen. De stoornissen kunnen aangeboren zijn, maar kunnen even goed het gevolg zijn van een ongeval, ziekte, neurofysiologische problemen of een operatieve ingreep.
Hoe werkt de logopedist(e)?
Eerst en vooral is er een doktersvoorschrift ( NKO – pediater – neuroloog ) nodig voor een logopedisch aanvangsbilan. Het aanvangsbilan wordt door de logopediste opgesteld op basis van een aantal ontmoetingen met de patiënt waarbij de nodige testen worden gedaan om een juist inzicht van de stoornis te krijgen.
Op basis van het aanvangsbilan beslist de geneesheer of logopedische behandelingen nodig zijn of niet en wordt een doktersvoorschrift opgesteld voor de behandelingen (meestal voor één jaar). Het dossier voor terugbetaling wordt door de logopediste samengesteld en door de patiënt aan het ziekenfonds overgemaakt.
Het ziekenfonds beslist om terugbetaling van de behandelingen toe te staan of niet.
Tegen het einde van de periode van goedkeuring dient te worden overwogen of de behandelingen nog verder worden gezet. Indien ja, is een doktersvoorschrift (huisarts of geneesheer-specialist) voor een evolutiebilan nodig.
De hierboven beschreven procedure wordt daarna op identieke wijze terug uitgevoerd.
Tussenkomst ziekenfonds
Om via het RIZIV een tussenkomst te bekomen bij behandeling door een zelfstandige logopediste moet er steeds een aanvraag tot behandeling ingediend worden bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.
De volgende documenten moeten ingediend worden :
- Aanvraagformulier om tegemoetkoming in de kosten voor logopedische verstrekkingen
- Het medisch voorschrift voor het logopedisch bilan
- Het logopedisch bilan
- Het medisch voorschrift waarin de aard van de stoornis, de duur van de behandeling en het aantal zittingen vermeld worden
Voor taalachterstand moeten bijkomende documenten worden ingediend:
- De resultaten van een audiometrie
- De resultaten van de IQ-test (kan afgenomen worden bij Monimo)